Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Na celozrnný chléb budete potřebovat:

  • 500 g celozrnné pšeničné mouky
  • 350 ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžíci medu nebo cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Jakmile máte vše připraveno, můžete přistoupit k samotnému procesu:

  1. Do nádoby domácí pekárny nalijte teplou vodu, přidejte med (nebo cukr) a sušené droždí. Nechte stát 10 minut, dokud se droždí aktivuje a vytvoří pěnu.
  2. Přidejte celozrnnou mouku, sůl a olivový olej. Pomocí lžíce jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Zavřete víko pekárny a nastavte program na pečení celozrnného chleba. Délka programu obvykle trvá mezi 3 až 4 hodiny, v závislosti na konkrétním modelu.
  4. Jakmile je chléb upečen, vyjměte ho z formy a nechte vychladnout na mřížce, aby se zamezilo zvlhčení spodní části.

Odborníci doporučují během pečení chléb občas zkontrolovat, zvláště v posledních fázích, aby se ujistili, že je výsledek podle vašich představ. Dobrou chuť!