Při přípravě zdravého a chutného vývaru pro miminko se můžete řídit těmito jednoduchými kroky:

  • Výběr surovin: Zvolte čerstvé a kvalitní suroviny. Ideální volbou jsou:
    • kuřecí nebo hovězí maso (preferujte libová masa)
    • mrkev, celer, petržel
    • pohanka nebo jáhly (na zahustění a nutriční hodnotu)

  • Příprava zeleniny: Zeleninu důkladně umyjte a nakrájejte na malé kousky, aby se lépe uvolnily chutě do vývaru.
  • Vaření: Do hrnce přidejte maso, zeleninu a zalijte vodou. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Nechte pomalu vařit přibližně 1-2 hodiny.
  • Odkalení: Pravidelně odstraňujte vzniklou pěnu, aby byl vývar čistý a chutný.
  • Dochucení: Až bude vývar hotový, můžete přidat bylinky jako je libeček nebo petržel pro lepší chuť.
  • Scedění: Po uvaření vývar přeceďte, abyste odstranili pevné části a získali čistý vývar pro miminko.

Pokud chcete mít přehled o nutričních hodnotách jednotlivých surovin, zde je jednoduchá tabulka:

Surovina Kalorie (na 100g) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Kuřecí prsa 165 31 3.6 0
Mrkev 41 0.9 0.2 10
Petržel 36 3 0.8 6
Celer 16 0.7 0.2 3.0