Tempeh je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a jeho příprava může být opravdu jednoduchá a přitom chutná. Zde jsou některé recepty, které vás inspirují a ukážou, jak využít tempeh pro různé příležitosti:

  • Grilovaný tempeh s marinádou: Naložte nakrájené plátky tempehu do smíšené marinády z sójové omáčky, medu, česneku a citronové šťávy. Grilujte je na středním ohni, dokud nezískají zlatou barvu.
  • Tempehová stir-fry: Osmahněte nakrájený tempeh společně s pestrou zeleninou, jako jsou papriky, brokolice a mrkev, na pánvi s troškou kokosového oleje a zázvorem. Podávejte s rýží nebo nudlemi.
  • Tempehový burger: Rozmixujte tempeh se strouhanou mrkví, cibulí, česnekem a kořením. Vytvořte placičky a opečte je na pánvi. Podávejte v žemli se salátem a omáčkou dle chuti.

Tempeh je také skvělou alternativou k masu pro vegetariány i vegany. K jeho ochucení můžete použít rozmanité bylinky a koření. Zde je pár tipů:

Bylinky/Koření Použití
Kmín Do marinády pro hloubku chuti
Paprika Na přípravu grilovaných pokrmů
Chili Na pikantní pokrmy
Bazalka Na letní saláty s tempehem

Přidáním různých omáček, jako je tahini nebo avokádová, můžete své pokrmy s tempehem ještě více oživit. Experimentujte a najděte si své oblíbené kombinace!