K dosažení úžasného šálku mleté kávy hraje její čerstvost klíčovou roli. Vždy je lepší mletí kávy těsně před přípravou. Tak si zachová maximum aroma a chuti. Zde jsou některé tipy, jak optimálně připravit mletou kávu:

  • Čerstvost: Snažte se používat zrnkovou kávu, kterou namelete těsně před přípravou.
  • Správné mletí: Volba hrubosti mletí závisí na metodě přípravy. Například:

Metoda přípravy Hrubost mletí
Espresso Velmi jemné
French press Hrubé
Cafetiere Střední

Dalším aspektem je správné dávkování. Obecně se doporučuje, abyste na jednu šálek kávy použili přibližně 10-15 gramů mleté kávy. Experimentování s množstvím vám může pomoci nalézt ideální chuťový profil, který vyhovuje vašim preferencím. Nezapomínejte také na kvalitu vody, která výrazně ovlivňuje výslednou chuť vašeho nápoje.