Příprava rajčat na protlak je jednoduchý a uspokojivý proces, který vám umožní uchovat si chuť léta po celý rok. Začněte tím, že pečlivě vyberete **čerstvá rajčata**, ideálně z vaší zahrady nebo od místních farmářů. Vybírejte plody, které jsou plně zralé, s intenzivní barvou a vůní.

Jakmile máte rajčata připravena, přistupte ke zpracování:

  • Omyjte rajčata: Důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty a pesticidy.
  • Odkrojte stonky: Odstraňte všechny zelené části a nezapomeňte i na případné poškozené části plodů.
  • Blanšírování: Vhoďte rajčata na několik sekund do vroucí vody, poté je okamžitě přesuňte do studené vody. Tímto způsobem snadno odstraníte slupku.
  • Rozmixování: Nyní můžete rajčata rozmixovat na požadovanou konzistenci. Pokud preferujete protlak bez kousků, mixujte je důkladněji.
  • Vaření: Přeneste směs do hrnce a vařte na středním plameně, dokud nezískáte hustší konzistenci. Můžete přidat i aromatické bylinky nebo koření pro zvýšení chuti.
  • Plnění do sklenic: Horký protlak nalijte do sterilizovaných sklenic a správně je zavíčkujte. Ujistěte se, že v nádobě nezůstávají vzduchové bubliny.
  • Uložení: Nechte sklenice vychladnout a poté je uložte na chladném a tmavém místě.

Pokud chcete mít přehled o nutriční hodnotě vašeho protlaku, můžete se podívat na následující tabulku:

Nutriční hodnota Na 100 g
Kalorie 29 kcal
Tuky 0.2 g
Sacharidy 6.1 g
Vláknina 1.5 g
Proteiny 1.2 g

Takto připravený domácí protlak se nejen že chutná skvěle, ale také vám poskytne množství živin a osvěží mnohá jídla během celého roku.